Oude kruiden worden herontdekt

 

Het is je zonder twijfel opgevallen: het gebruik van geneeskrachtige planten om de gezondheid te bewaren of te verbeteren, wint steeds meer aan populariteit.
Oude kruiden worden herontdekt, uitheemse kruiden worden toegevoegd aan het bestaande kruiden- arsenaal en het aanbod van kruidenpreparaten neemt almaar toe. De fytotherapie komt steeds meer een prominente plaats innemen naast de reguliere gezondheidszorg. Men kan zich dan ook terecht afvragen waarom een dergelijke tendens zich aftekent in een periode waarin nochtans meer en meer reguliere, synthetische medicijnen op de markt komen.

“NATUURLIJKE” MIDDELEN

Waarschijnlijk gaan veel mensen op zoek naar alternatieven voor klassieke geneesmiddelen, omdat ze bang zijn voor een sterke werking of voor de mogelijke nevenwerkingen daarvan. Ook willen sommigen in een zekere mate aan zelfmedicatie kunnen doen zonder een consultatie of voorschrift. Tenslotte genieten kruiden de gunstige reputatie van “natuurlijk” te zijn, in tegenstelling tot het overgrote deel van de geneesmiddelen. Hierbij wordt vaak over het hoofd gezien dat ook bepaalde kruiden ronduit gevaarlijk kunnen zijn, dat ze bij onoordeelkundig gebruik ook nevenwerkingen kunnen opleveren of dat ze voor een gegeven indicatie gewoonweg tekort schieten!
In de moderne fytotherapie richt men zich op het geheel van de plant. In tegenstelling tot eind 19e eeuw, tijdens de ontwikkeling van de chemie, werd maar een deel door wetenschappers gestaafd.
Zowel de actieve ingrediënten als de hulpstoffen en balaststoffen zorgen namelijk voor een globale werking.

Ook moet er gepleit worden voor het gebruik van gestandaardiseerde preparaten (concentratie per capsule/pil) , zodat men de zekerheid heeft dat er voldoende werkzame stoffen in een kruidenpreparaat zitten en in welke hoeveelheid ze voorkomen. Op deze manier kunnen ze met meer kans op succes ingezet worden.

Fytotherapie is een aanvullende of complementaire vorm van geneeskunde met haar eigen grenzen en beperkingen. Het toepassen op de juiste manier in de juiste samenstelling is een goed uitgangspunt voor het behouden of bekomen van het allerbelangrijkste;

Een goede gezondheid!

 

Recepturen